Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.
unikalne i sprawdzone wypracowania
Strona główna Język angielski My favourite holiday - description - Moje ulubione święto - opis

My favourite holiday - description - Moje ulubione święto - opis

Fat Thursday is a movable feast which means that it does not take place on the same day each year. The date of Fat Thursday depends on the date of Easter. It is the last Thursday before the beginning of Lent. The first Wednesday after Fat Thursday is Ash Wednesday. Historically, people celebrated this holiday due to the fact that during Lent they were not allowed, for religious reasons, to eat certain types of food, namely meat and sweets. Moreover, winter time used to be the period when many foods were unavailable, as harvest time had been long gone, and it was not possible to store or grow many edible items. As a result, Fat Thursday was the last opportunity to eat to one’s heart’s content.

Nowadays people may buy lots of various things to eat year-round but the tradition is still present with slightly changed form. While in the past Poles used to gorge on meat and fat, presently they eat sweets. The two traditional items served on Fat Thursday are doughnuts and Angel Wings. Polish people make them at home or buy them in bakeries and shops. Often long queues of people waiting to buy their share of doughnuts may be observed on Fat Thursday. It is believed that everyone should eat at least one doughnut on this day as failing to do so would bring the eater bad...

Tłumaczenie

Tłusty Czwartek to święto ruchome, to znaczy nie odbywa się w ten sam dzień co roku. Data Tłustego Czwartku zależy od daty Świąt Wielkanocnych. Jest to ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Pierwsza środa po Tłustym Czwartku to Środa Popielcowa. W przeszłości ludzie obchodzili to święto ze względu na to, że podczas Wielkiego Postu, z powodów religijnych, nie wolno im było spożywać niektórych rzeczy, to znaczy mięsa i słodyczy. Oprócz tego, zima była czasem, kiedy wiele produktów było niedostępnych, ponieważ żniwa już dawno się skończyły, a przechowywanie wielu jadalnych rzeczy nie było możliwe. W rezultacie Tłusty Czwartek był ostatnią okazją, żeby sobie dobrze podjeść.

Dziś ludzie mogą kupić wiele rzeczy do jedzenia przez cały rok, ale tradycja jest ciągle obecna, w nieco zmienionej postaci. Podczas gdy kiedyś Polacy objadali się mięsem i tłuszczem, obecnie jedzą słodycze. Dwie tradycyjne rzeczy serwowane w Tłusty Czwartek to pączki i chrust. Polacy przygotowują je w domu lub kupują w piekarniach i sklepach. W Tłusty Czwartek często można zaobserwować długie kolejki ludzi czekających, by kupić swój przydział pączków. Wierzy się, że w ten dzień każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, ponieważ nie wywiązanie się z tego przynosi pecha w najbliższym roku. Innymi słowy jedzenie pączków to mus.

Polskie pączki są tradycyjnie nadziewane konfiturą z płatków róży, ale można też kupić takie z marmoladą, czekoladą czy adwokatem. Mogą być posypane cukrem pudrem albo pokryte lukrem lub polewą czekoladową. Polskie pączki i chrust nie są pieczone, ale smażone w tłuszczu, co sprawia, że są napakowane kaloriami. Jeden pączek ma aż 250 kalorii.

Chociaż nie jest dobry dla linii, Tłusty Czwartek pozostaje w Polsce bardzo popularnym świętem. Na pewno jest to jeden z najbardziej przyjemnych dni w roku.

Podobne wypracowania