Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.
unikalne i sprawdzone wypracowania
Strona główna Język angielski A letter to your friend with recipe for pierogi - List do twojego przyjaciela z przepisem na pierogi

A letter to your friend with recipe for pierogi - List do twojego przyjaciela z przepisem na pierogi

recipe, pierogi, dumplings

Hey Sarah!

Thanks for your last letter. I'm glad your mum is okay, that sounded like a really nasty injury! How's your aunt Helen? She's a great woman, thanks for introducing me to her. I'm glad you had a good time at that party. And I'm sure Tom has called you by now!

Now, you loved dumplings just as much as I do when you were staying here. I do remember to give you the recipe! So, firstly, here's what you're gonna need for the pastry: 4 glasses of flour, 2 small spoons of salt, 2 small spoons of oil and about 2 glasses of warm water. To make the pastry you have to put the flour on a pastry board. In the middle make a small hole, put there the salt and oil. Gradually add water and start to knead. Keep doing it till the pastry becomes soft and elastic. It usually takes 5-10 minutes. Put it into a bowl and cover with a cloth.

Now the filling. You need a full 1-liter jar of dried mushroom, 1 kilo of sauerkraut, 1 carrot, 1 parsley root and some salt and pepper. Rinse the mushroom, put them in cold water for 6 hours or even a whole night. On the next day cook them with the carrot and parsley root till they're tender. At the end, add salt and pepper. Cook the sauerkraut till it's tender too, but remember to put some salt.

Then wring it. Strain the mushroom really hard and mix with cooked sauerkraut. Grind the mixture. Now, take your pastry and divide it into two parts. Roll each one out. Take a glass and cut circles. In the middle of every circle put some filling, then fold it in half and stick the margins carefully. Boil some salted water and put there the dumplings. Cook for 3-5 minutes. You can then fry them if you want. There! Ready. It's easier than it seems, really. I'm waiting to hear how you did the first time! 

I'm sorry but I have to go now. Drop me a line asap!

Love,

Anna

Tłumaczenie

Hej Sara!

Dzięki za ostatni list. Cieszę się, że Twoja mama ma się dobrze, wyglądało to na paskudną ranę. Jak się miewa ciocia Helen? Świetna z niej kobieta, dzięki, że mnie jej przedstawiłaś. Cieszę się, że dobrze bawiłaś się na przyjęciu. I jestem pewna, że Tom już do Ciebie dzwonił!

Tak, pokochałaś pierogi tak bardzo jak ja, kiedy tu byłaś. Pamiętam, żeby dać Ci przepis! A więc – najpierw składniki na ciasto: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki oleju i mniej więcej 2 szklanki ciepłej wody. Żeby zrobić ciasto, weź mąkę na stolnicę. Na środku zrób mały dołek i wsyp tam sól i dodaj olej. Stopniowo dodawaj wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiaj póki nie stanie się miękkie i elastyczne. Zwykle zabiera to jakieś 5-10 minut. Włóż je do miski i przykryj ściereczką.

Teraz farsz. Potrzebujesz litrowego słoika wypełnionego suszonymi grzybami, kilogram kapusty kiszonej, 1 marchewkę, 1 pietruszkę i trochę soli i pieprzu. Opłucz grzyby i namocz w zimnej wodzie przez 6 godzin, a nawet całą noc. Następnego dnia ugotuj je z marchewką i pietruszką do miękkości. Na końcu dodaj sól i pieprz. Ugotuj też na miękko kapustę kiszoną, ale pamiętaj, by ją osolić. Odsącz ją.

Odsącz grzyby naprawdę dobrze i zmieszaj z ugotowaną kapustą. Zmiel mieszankę. Teraz, weź wyrobione ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z nich. Weź szklankę i wycinaj kółka. W środku każdego nałóż farsz, składaj wpół i zlep dobrze brzegi. Zagotuj osoloną wodę i włóż tam pierogi. Gotuj 3-5 minut. Możesz je potem podsmażyć, jeśli chcesz. Już! Gotowe. To łatwiejsze, niż Ci się wydaje, naprawdę. Czekam na wieści, jak Ci poszło za pierwszym razem!

Wybacz, ale muszę już lecieć. Napisz do mnie jak najszybciej.

Buziaki,

Anna

Podobne wypracowania