Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.
unikalne i sprawdzone wypracowania
weekendowo.pl
Strona główna Język polski Obyczaje szlacheckie w „Panu Tadeuszu” - opis obyczajów szlacheckich

Obyczaje szlacheckie w „Panu Tadeuszu” - opis obyczajów szlacheckich

Epopeja autorstwa Adama Mickiewicza jest źródłem wiedzy na temat różnych dawnych zwyczajów i  obyczajów, które funkcjonowały w świecie szlachty polskiej, i które są swoistym reliktem tego dawno wymarłego świata. Dzieliły się one na te pielęgnowane w obrębie rodziny i domu na co dzień oraz te dotyczące spotkań towarzyskich, zwłaszcza w gronie męskim.

Ważna była hierarchizacja tego środowiska, gdzie największy szacunek należał się starszym, ale także kobietom. Młodzi powinni byli odnosić się ze szczególną atencją względem tych właśnie grup. Ta zasada znajdowała również odzwierciedlenie w kolejności zajmowania miejsc przy stole oraz we wspólnych wyjściach i powrotach do domu.

Posiłki charakteryzowały się usługiwaniem kobietom przez mężczyzn, dbaniem o to, by niczego im nie zabrakło. W dobrym tonie było prowadzenie ciekawych rozmów z sąsiadami, co oznaczało, że posiłek to nie tylko kwestia zaspokojenia głodu, ale przede wszystkim relacji towarzyskich oraz wymagająca zasad grzeczności wobec każdego z biesiadujących. Uczta poprzedzona jest modlitwą zabranych. Potrawy są wyłącznie pochodzenia rodzimego, a dzielą się na te przeznaczone dla kobiet i te dla mężczyzn. W „Panu Tadeuszu” znajduje...

Podobne wypracowania