Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.
unikalne i sprawdzone wypracowania
weekendowo.pl
Strona główna Religia Judaizm - koszerność. Co to znaczy „koszerny”? Definicja, znaczenie, przykłady

Judaizm - koszerność. Co to znaczy „koszerny”? Definicja, znaczenie, przykłady

Termin „koszerność”, „koszerny” wiąże się z judaizmem. Dosłownie „koszerny” znaczy właściwy, dobry, legalny, stosowny  i najczęściej odnosi się do jedzenia spożywanego przez Żydów. Mowa tu o zasobie reguł spotykanych w prawie żydowskim, dotyczących sposobu sporządzania potraw, tego, z czego mogą one być robione, jak powinno się je przygotowywać i jak je przechowywać, aby pozostały „właściwe”, a nie „trefne”, czyli skażone, niewłaściwe. Pojęcie „koszerny” nie dotyczy wyłącznie jedzenia, ale bywa wykorzystywane także w innych dziedzinach.

Nad zasadami koszerności czuwają rabinowie, jednak nawet oni różnią się pomiędzy sobą opiniami o tym, co koszerne jest, a co nie. Zasadę tę wyznają przede wszystkim ortodoksyjni Żydzi. Sama zasada koszerności ma swoje źródło w Pięcioksięgu, czyli w Torze – świętym tekście judaizmu – i jest niezwykle rygorystyczna, szczególnie jeśli chodzi o pożywienie. To dzieli się więc na koszerne i trefne.

Zakazane w judaizmie jest na przykład jedzenie krwi zwierzęcej (Żyd nie zje czerniny), mięsa zwierząt, które padły w wyniku choroby. Zwyczajowo nie je się wielbłądów, świń i zajęcy. Mięso musi być nieskażone i pochodzić...

Podobne wypracowania