Szczegółowy opis jednego z jesiennych owoców
JUŻ 9902 WYPRACOWANIA W BAZIE!
- 4914 wypracowanie - Język polski
- 1594 wypracowanie - WOS
- 2021 wypracowanie - Historia
- 787 wypracowanie - Religia
- 528 wypracowanie - Język angielski
- 58 wypracowanie - Język niemiecki
Bardzo lubię jesień, bo choć kończą się wakacje, to ta pora roku obfituje w najwięcej pysznych owoców i warzyw. Nie przepadam również za upałami, dlatego jesienią oddycham z ulgą, kiedy powietrze robi się bardziej chłodne. Jesienią jest olbrzymi wybór owoców: jabłka, gruszki, winogrona, śliwki, brzoskwinie czy maliny. Te ostatnie można zbierać aż do listopada, do pierwszych przymrozków. Najbardziej lubię jednak jabłka - we wszelkich odmianach i gatunkach. Owoce te są okrągłe, najczęściej w kształcie lekko spłaszczonej kuli z ogonkiem w środku. Niektóre odmiany mają owoce podłużne, jakby rozciągnięte w pionie.
Jabłka hodowane w wielkich sadach mają bardzo piękną skórkę, niemal bez żadnej skazy. Są też idealnie czerwone, żółte, żółtoczerwone lub zielonkawe – wszystko zależy od odmiany. W smaku ich miąższ jest delikatny i słodki, w żółtawym kolorze, bardzo soczysty i jędrny. Zdarzają się też owoce o czerwonawym miąższu, w smaku lekko kwaśnym i bardzo soczystym. Jabłka hodowlane odpowiadają opisowi idealnego owocu, są tak wybrane, by były bez najmniejszych zniekształceń i skaz. Mają też niewiele pestek.
Na szczęście, dla tych, którzy nie cierpią ideału, są też jabłuszka dzikie. Rosną w opuszczonych sadach albo po prostu w zwykłych ogrodach mieszkańców wsi. Te drzewa nie są tak pielęgnowane jak jabłonie hodowlane, dlatego owoce nie mają idealnie równej i gładkiej skóry. Przeciwnie, są bardzo porowate, często pomarszczone, a czasem z jakimiś wykwitami na skórce. Ale ich miąższ jest bardzo soczysty, pyszny i można być pewnym, że to samo zdrowie. Oczywiście, przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć, ale przecież to samo należy zrobić z owocami zakupionymi na targu.
Wreszcie dla prawdziwych smakoszy są tak zwane rajskie jabłuszka. Są one bardzo niewielkie, właściwie wyglądają jak duże czereśnie. Niektóre odmiany mają wydłużony kształt. Na długich ogonkach wiszą małe owoce. Te jabłka są bardzo czerwone, wręcz karminowe. Najczęściej rosną na dziko, więc ich smak i aromat jest silniejszy od owoców, hodowanych w sadach. W środku jabłuszka są czerwonawe. Nadają się do zjedzenia i na przetwory, są pyszne i soczyste.
Podobne wypracowania do Szczegółowy opis jednego z jesiennych owoców
- Zbigniew Herbert „U wrót doliny” - interpretacja i analiza wiersza
- Leonardo da Vinci „Ostatnia wieczerza” - opis obrazu, interpretacja
- Biblia - charakterystyka Judasza
- List Nel do Stasia. „W pustyni i w puszczy” Henryk Sienkiewicz
- Lew Tołstoj „Anna Karenina” - charakterystyka Anny Kareniny
- Pakt z diabłem - Motyw paktu z diabłem w literaturze, malarstwie i filmie - opracowanie
- List do Ani Shirley z propozycją przyjaźni. Na podstawie „Ania z Zielonego Wzgórza” Lucy Maud Montgomery
- Granica moralna w „Granicy” - Zofia Nałkowska „Granica”
- Bolesław Prus „Antek” - opracowanie noweli
- Pierre Choderlos de Laclos „Niebezpieczne związki” - opracowanie
- Juliusz Słowacki „Genezis z ducha” - opracowanie
- Ernest Hemingway „Komu bije dzwon” - utwór pacyfistyczny czy apologia wojenna?
- Przedstawienie jedności narodu rosyjskiego (chłopstwa i szlachty) w chwili zagrożenia. Rozwiń temat w oparciu o „Wojnę i pokój” Lwa Tołstoja
- Adam Bahdaj „Telemach w dżinsach” - opracowania
- Julian Przyboś „Z Tatr” - interpretacja i analiza wiersza
- Jan Kochanowski jako człowiek renesansu
- Motywy biblijne w malarstwie - przykłady
- Magdalena Samozwaniec - biografia, życiorys
- Rudyard Kipling „Księga dżungli” - charakterystyka Mowgliego
- Aleksander Puszkin „Eugeniusz Oniegin” - charakterystyka Eugeniusza Oniegina