Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.
unikalne i sprawdzone wypracowania

Eating habits in Poland - Zwyczaje żywieniowe w Polsce (polskie zwyczaje żywieniowe)

Polish cuisine is one of the oldest in Europe. It plays a huge role of Polish culture and tradition. The recipes are based mainly on products such as: cabbage, sausage, mushrooms and potatoes. Concerning the fact that Polish cuisine is pretty popular abroad, it is difficult to say which Polish dish is the most admired one.

There are a few Polish restaurants in United Stated or Great Britain. They are located especially in places like Jackowo in Chicago, Greenpoint in New York or in Long Island's Riverhead… almost around every corner you can drop by to a Polish 'bar' and taste some of its gallimaufry. Trust me - you would be surprised to see how many Americans are in love with Polish food... The best proof is the fact that the majority of these people use the original names for the most traditional dishes like 'bigos' or 'pierogi'.

Regarding the ingredients of the dishes, Polish cuisine is not just one of the tastiest and the oldest in the world but also one of the most… unhealthy! Eating habits in Poland should change – say doctors. The question is - why?

What the dietetics complain about is actually the fact that Polish citizens consume too many carbohydrates. It may cause many diseases, including heart attack. If suffer some liver problems, you should be careful and think twice before you order something including fatty meat – they say. Is that really true?

First of all, let's honest: eating habits depends on a lifestyle. Although in Poland the tradition of, so-called, family meals used to be a time-honored practice, nowadays this habit slowly disappears. The average Pole who lives in a city, would rather eat some junk food at 6 pm  than eat at home. The reason is simple: people don’t have so much time as the used to have. Wives who work full-time are not able to prepare a home-made dinner more than three times a week.

When a family is lucky and still has the chance to eat together every day, habits are a little bit different. The breakfast is usually served before 9 am. The main meal is consumed during the lunch time, between 2 and 4 pm. Dinner is pretty late – usually between 7 and 9 pm.
 
It is worth mentioning that Poles do eat a lot of meat (especially pork) and potatoes – served in thousands of ways or even better – every way possible. Still, in the summer time, if you get lucky you may taste some 'pierogi' stuffed with blackberries, raspberries or even mushrooms... yummy! Polish cuisine, although is not consider to be the healthiest one, is absolutely yummy delicious. Probably this is why it has become so popular all around the world.

Tłumaczenie

Polska kuchnia jest jedną z najstarszych w Europie. Stanowi ogromną część polskiej kultury i tradycji. Przepisy bazują głównie na produktach takich jak: kapusta, kiełbasa, grzyby i ziemniaki. Mając na uwadze, że polskie potrawy cieszą się za granicą sporą popularnością, ciężko stwierdzić, które z polskich dań jest tym najbardziej uwielbianym.

Wiele polskich restauracji znajduje się w Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii. W szczególności w miejscach takich jak Jackowo w Chicago, Greenpoint w Nowym Jorku, czy Riverhead na Long Island, niemalże na każdym rogu możesz zamówić bigos. Uwierz mi, że byłbyś zaskoczony, widząc jak wielu Amerykanów kocha polską kuchnie. Najlepszym na to dowodem jest fakt, że znakomita większość społeczeństwa posługuje się oryginalnymi nazwami polskich dań, takimi jak „bigos” czy „pierogi”.

Spoglądając na składniki potraw, nie trudno dojść do wniosku, że polska kuchnia należy nie tylko do najsmaczniejszych, ale również do najbardziej .. niezdrowych. Zwyczaje kulinarne w Polsce powinny się zmienić – mówią lekarze. Pytanie dlaczego? To, na co skarżą się dietetycy, to fakt, że Polacy spożywają zbyt dużo węglowodanów. „Może to powodować wiele schorzeń w tym atak serca. Jeśli masz problem ze swoją wątrobą, powinieneś pomyśleć dwukrotnie, zanim zamówisz coś z tłustych mięs” – mówią. Czy to rzeczywiście prawda?

Po pierwsze, bądźmy szczerzy: zwyczaje żywieniowe zależą d stylu życia. Mimo że w Polsce tradycja wspólnych posiłków jest silnie zakorzeniona, obecnie jest niestety coraz rzadziej pielęgnowana. Przeciętnego Polaka mieszkającego w mieście o szóstej popołudniu łatwiej znaleźć w budce z fast foodem niż jedzącego w domu. Powód jest prosty: ludzie nie mają tyle czasu, co kiedyś. Żony pracujące na pełen etat nie są w stanie ugotować obiadu częściej niż trzy razy w tygodniu.

Tam, gdzie rodzina ma to szczęście, że wciąż może cieszyć się na co dzień wspólnymi posiłkami, przyzwyczajenia są nieco inne. Śniadanie jada się przed dziewiątą rano. Główny posiłek powinien być serwowany między drugą a czwartą popołudniu. Kolacje podaje się późno – zazwyczaj między siódmą a dziewiątą wieczorem.

Warto wspomnieć, że wielu Polaków je dużo mięs (zwłaszcza wieprzowiny) i ziemniaków – podawanych na tysiące sposobów czy – nawet lepiej – na każdy możliwy sposób. W lecie, jeśli będziesz miał szczęście, możesz skosztować pierogów nadziewanych porzeczkami, malinami czy nawet grzybami… pyszne! Polska kuchnia, mimo że nie zalicza się do tych najzdrowszych, jest niezwykle smaczna. Prawdopodobnie to dlatego stała się taka popularna na całym świecie.

Podobne wypracowania do Eating habits in Poland - Zwyczaje żywieniowe w Polsce (polskie zwyczaje żywieniowe)