Uczta w „Panu Tadeuszu” - Opis uczty w „Panu Tadeuszu”
JUŻ 9902 WYPRACOWANIA W BAZIE!
- 4914 wypracowanie - Język polski
- 1594 wypracowanie - WOS
- 2021 wypracowanie - Historia
- 787 wypracowanie - Religia
- 528 wypracowanie - Język angielski
- 58 wypracowanie - Język niemiecki
Ucztowanie było jednym z najczęściej kultywowanych obyczajów w Soplicowie. Zamieniało się ono zawsze w wielkie wydarzenie, które towarzyszyło mieszkańcom Soplicowa nawet kilka razy dziennie.
Kiedy wszyscy zasiedli do stołu, służba roznosiła sztućce i potrawy. W porze śniadania roznoszono kawę na ogromnych, kwiecistych tacach, podawaną w filiżankach z saskiej porcelany. Przy każdej z filiżanek dodatkowo stała śmietanka do kawy. Uznano, że takiej kawy jak w Polsce, nie ma w żadnym innym kraju. Tajemnica tkwiła w jej przygotowaniu: „Jest do robienia kawy osobna niewiasta,/ Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta/ Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku/ I zna tajne sposoby gotowania trunku,/ Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,/ Zapach moki i gęstość miodowego płynu”.
Inne dania przygotowywano dla mężczyzn, inne dla kobiet. Panie piły gorące piwo ze śmietaną i twarogiem, panowie mieli wędliny do wyboru, wędzone domowym sposobem. Podczas jedzenia wszyscy rozmawiali ze sobą.
Inaczej wyglądała uczta obiadowa. Goście wchodzili według ustalonego porządku. Najwyższe miejsce przy stole zajmował Podkomorzy, z racji swojego wieku. Gdy wszyscy zajęli miejsca przy stole, zakonnik odmawiał modlitwę w języku łacińskim. Potem podawano wódkę i zabierano się do jedzenia chłodźca litewskiego. Rozmowy ucichły. Dopiero po spożyciu posiłku wymieniano ze sobą zdania.
Podczas kolacji, podobnie jak podczas obiadu, miejsca przy stole zajmowano wedle wieku i sprawowanego urzędu. Odbywała się modlitwa, po której podawano do stołu. Jedzono raki, kurczęta i szparagi. Nikt ze sobą nie rozmawiał podczas jedzenia. Słychać było tylko brzęk talerzy i stukanie sztućców. Powodem milczenia było prawdopodobnie całodniowe zmęczenie.
Ucztowanie jednoczyło ze sobą ludzi, wprowadzało porządek w plan dnia i kształtowało tradycję. Ludzie mieli okazję do rozmów między sobą oraz do wspólnego przebywania w swoim towarzystwie. Uczty opisane w epopei były bardzo wystawne, co świadczyło o zamożności szlachty. Obfitujące w detale opisy pióra Mickiewicza pozwalają czytelnikowi zasiąść oczyma wyobraźni przy stole w Soplicowie.
Podobne wypracowania do Uczta w „Panu Tadeuszu” - Opis uczty w „Panu Tadeuszu”
- Apollo i Muzy - opracowanie mitu
- Stanisław Jerzy Lec - biografia, życiorys
- Czesław Miłosz „Dar”, „To” - interpretacja i analiza porównawcza wierszy
- Bolesław Leśmian „Topielec” - interpretacja i analiza utworu
- Zofia Kossak-Szczucka „Pożoga” - Motyw patriotyzm w „Pożodze” Kossak-Szczuckiej. Opracowanie
- Leopold Staff „Odys” - interpretacja i analiza wiersza
- Aleksander Dumas „Hrabia Monte Christo” - krótkie streszczenie utworu
- „Medaliony” Nałkowskiej i „Opowiadania” Borowskiego - co je łączy, a co dzieli?
- John Grisham - biografia, życiorys
- Adam Mickiewicz „Ballady i romanse” - Ludowość w balladach Mickiewicza - opracowanie
- Maria Konopnicka „Jaś nie doczekał” - interpretacja, opracowanie
- Motyw winy - Odpowiedzialność moralna w „Granicy” Nałkowskiej, „Zbrodni i karze” Dostojewskiego i „Jądrze ciemności” Conrada
- Stefan Żeromski „Ludzie bezdomni” - dzieje Tomasz Judyma jako społecznika, buntownika i idealisty
- Ignacy Krasicki „Żona modna” jako krytyka obcych obyczajów - opracowanie
- Ferenc Molnar „Chłopcy z Placu Broni” - Motyw przyjaźni w „Chłopcach z Placu Broni”. Opracowanie
- Władysław Reymont „Chłopi” - charakterystyka Macieja Boryny
- Jarosław Marek Rymkiewicz - biografia, życiorys
- Adam Mickiewicz „Sonety Krymskie” - charakterystyka Pielgrzyma, bohatera Sonetów
- Nancy Kleinbaum „Stowarzyszenie Umarłych Poetów” - opis lekcji Keatinga
- Paul Verlaine - wiersze, poezja. Charakterystyka twórczości Paula Verlaine'a